The medical and scientific information contained in this blog is a combination of my knowledge and personal experiences. It is not claimed in any way to be accurate.For a more professional opinion and advice,please consult your general practitioner.I shall not be held responsible or accountable in any way for any damages arising from this blog. Readers do so at their own discretion.

tetamu kite

Printer Ink

Saturday, May 23, 2009

Kanser Tulang

Pengenalan
Pengenalan , Definasi & Epidemiologi
Badan kita mempunyai lebih dari 200 tulang. Fungsi utamanya adalah rangka untuk badan dan melindungi organ-organ utama seperti paru-paru dan hati.
Kanser tulang primer berpunca dari tulang sementara kanser tulang sekunder berpunca dari organ - organ lain dan merebak ke tulang ( contoh : dari kanser payu dara , paru-paru dan kelenjar prostate )
Kanser tulang sekunder adalah kanser tulang yang paling banyak di temui. Ia berpunca dari kanser sel yang merbahaya dari organ lain dan telah merebak ke tulang dan ia boleh menyera
ng ke semua tulang.
Gejala dan tanda
Gejala- gejala kanser tulang adalah berlainan pada setiap pesakit dan bergantung kepada jenis kanser tulang tersebut. Secara umumnya gejala-gejala tersebut adalah :
• Kebengkakan dan sakit pada kawasan yang terlibat
• Sakit yang kuat terutamanya pada waktu malam
• Hilang fungsi anggota
• Tulang lebih rapuh dan senang untuk patah
• Hilang berat badan dan selera makan


Diagnosa
Sejarah pesakit yang terperinci , pemeriksaan fizikal pesakit yang menyeluruh berserta ujian makmal tertentu seperti x ray , 'bone scan' dan biopsy tulang ( pembedahan kecil untuk mengambil tisu tulang dan di periksa di makmal ) adalah mencukupi untuk mendiagnosa kanser tulang.


Rawatan
Rawatan kemoterapi ( ubat anti kanser ) yang terkini , ujian makmal tertentu , rawatan radioterapi ( sinar x yang digunakan untuk membunuh sel kanser ) dan teknik pembedahan yang terkini , kebanyakan kanser tulang primer dan sekunder boleh dirawat.
Rawatan kanser tulang sekunder adalah bergantung kepada punca kanser tersebut. Kebanyakan pesakit yang menghidapi kanser tulang peringkat akhir , tujuan utama rawatan adalah untuk memperbaiki mutu kehidupan dan meringankan gejala-gejala kanser tulang sekunder.


Proses Penyembuhan
Peluang untuk sembuh adalah semakin baik dan cerah dengan kemajuan ubat-ubat kemoterapi sejak kebelakangan ini.
Peluang untuk sembuh akan bergantung kepada pelbagai faktor yang boleh dibincang dengan pakar bedah ortopedik

35 comments:

  1. ermmmm
    anak buah saya salah seorang yg mengidap kanser tulang.
    bulan disember aritu dia hampir meninggal dunia....mungkin semangat juang dia untuk hidup masih ada....(kuasa allah)dia terselamat malam tu....
    baru2 ni kaki anak buah saya terpaksa dipotong...

    ReplyDelete
  2. kesian...ketentuan Tuhan tiada siapa yang dapat menghalang...kak zie doakan anak buah abg long dan keluarga tabah dengan dugaan yang menimpa.

    ReplyDelete
  3. akak,kawan saya ada kanser tulang.mcm mane sy nk bg smgat kt dy?

    ReplyDelete
  4. Salam,
    dekati dia selalu,bersikap positif,lakukan sesuatu yang dia gemari bersama dan tak lupa sentiasa ingat pada yang Maha Esa,berdoa selalu kerana setiap ujian itu datang dari NYA
    dan jangan lupa dengar nasihat doktor.

    ReplyDelete
  5. salam akak saye pon ade gak mula2 jari bengkak
    pahtue lakukan operation dokter ckp kanser tp jenis x bahaye tp tulang sye da reput cket
    tp dokter sahkan x bahaye tp saye tetap takut

    ReplyDelete
  6. salam kq,kwan sya ad pnykit knser tulg,stiap ari dy mgadu sket..sya da x twu nk tolg dy cm ne ag..mgu dpn dy akn mghdapi thrapy..sy arp dy kuat mghdapi thrapy 2..

    ReplyDelete
  7. akak betol ke kanser tulang bley sembuh?

    ReplyDelete
  8. akak saya nak tanya... kanser tulang ni adakah ikut keturunan?

    ReplyDelete
  9. Salam untuk semua pengunjung blog kak zie

    kak zie-fara:simpati kak zie buat kawan anda.

    kak zie-Anonymous:Peluang untuk sembuh adalah semakin baik dan cerah jika penyakit dikesan dari awal dan mendapat rawatan secepat mungkin.

    kak zie-Ariey:it is very unlikely.

    ReplyDelete
  10. salam kak zie spupu saye lelaki 13 thn bru dsahkan mghdp kanser tulang,..ketumbuhannya di kaki dkt dgn buku lali,..apa tnda2 kanser tulang pringkat kritikal?dan apkah cara potong kaki adlh jln penyelesaiannya yg terakhir?
    kanser ini boleh membawa maut x?

    ReplyDelete
  11. Salam cik ana,

    terima kasih kerana sudi bertandang kat blog kak zie ni....

    tanda-tanda penyakit ni ia lah sakit dimana bahagian yang terjejas,bengkak,patah tulang dan yang lain tu seperti yang tertera diatas,kak zie rasa ramai yang tau bagaimana keadaan pesakit bila sampai ketahap kritikal.
    Doktor yang merawat lebih arif tentang treatment yang harus diberi pada pesakit,termasuk jika pesakit tadi perlu menjalani pembedahan.

    ajal maut ditangan TUHAN cik ana...kita hanya mampu berdoa dan berusaha yang lain tu urusan ALLAH

    Dengan ikhlas hati kak zie berdoa agar cik ana,sepupu anda dan seluruh keluarga cik ana tabah menghadapi dugaan ni dan semoga sepupu cik ana cepat sembuh.

    ReplyDelete
  12. Salam Takziah untuk Abang Long sekeluarga diatas pemergian anak buah yang tersayang

    ReplyDelete
  13. sy nk tnye... cm ner plak ngn kanser tulang blakang... adakah ia bley sembuh???

    ReplyDelete
  14. kak zie-nadhirah

    penyakit yang dikesan dari awal dan mendapat yang sewajarnya,Insya'Allah akan sembuh,tapi ia bergantung tahap penyakit itu sendiri.

    ReplyDelete
  15. salam. hai kak zie. sy taktau apa perasaan sy sekarang. dalam tempoh dua tahun ni, sy mengikuti rawatan di hosp sbb sakit kaki. bengkak d bahagian tibia. doc cakap sy hidapi osteoid osteoma. sy xtau rupanya itu sjenis kanser tulang jugak. merbahaya tak kanser tulang ni? bila sakit di waktu malam, memang terasa perit sampaikan pernah terpikir macam nak potong kaki sendiri :(

    ReplyDelete
  16. salam Anonymous...

    dapatkan pandangan Doctor bagi soalan anda,kerana mereka lebih arif,apa yang kak zie bole nasihatkan ia lah dekat kan diri pada yang Maha Esa,kerana setiap dugaan hidup ini semua datang dari Nya,kak zie turut simpati akan nasib anda.

    And I am sure Doctor had spoken to you about your prognosis and your condition and again seek for their advise

    ReplyDelete
  17. assalammualaikum..sya nk bertanya adakah cancer ni tulang nie dpat disembuhkan dengn meminum susu..adakah cara ini turut membantu..

    ReplyDelete
  18. Salam, sy nk tnye klu kanser tulang tahap 3 msih bleh slmt kn?

    ReplyDelete
  19. Salam Kak Zie, sya nak tnya kalau sakit2 sendi kat belakang(tulang rusuk) adakah ianya juga tanda awal kanser tulang..sya akan merasa sakit pada bahagian tesebut pada waktu malam rsa nak patah pun ada...sya belum berjmpa doc lagi kerna sya tkut..

    ReplyDelete
  20. Encik Adbul Rahman B Zulkarnain....

    Wa'alaikums salam,sekira nya seseorang tu sudah sah didapati menghidap barah,saya rasa sukar untuk sembuh hanya meminum susu saje,apa yang sangat diperlukan oleh pesakit ia lah rawatan khusus.


    Anonymous,

    Salam....sekiranya pesakit sudah mendapat rawatan yang disarankan oleh Doctor,Insya'Allah ia dapat diubati.



    Anonymous,

    Salam,susah untuk saya beritahu bahawa itu tanda-tanda awal barah...kerana anda harus melalui beberapa ujian untuk kepastian,apa yang kak zie boleh sarankan,berjumpa dengan doctor untuk pengesahan.Jangan takut dengan doctor,dia tak makan orang,cuma makan nasi je...

    ReplyDelete
  21. salam..k.zie sy cuma merasakan sy menghidap penyakit kereputan tulang..seringkali tidur sy kurang selesa dibahagian belakang..sy takut untuk berjumpa dr untuk kepastian..sy juga seringkali lenguh..kadang kala kaki terasa kejang dan sukar untuk diluruskan..sy kerap demam sekiranya tidak mendapat rehat yg ckup..sy juga kurg makan jika di kampus..sy mampu bertahan sehari semalam..berat sy sekitar 42..tapi menurun kepada 40,adakah sy terlalu kurus.??..kalau dirumah pemakanan sy terkwl..dn kadang2 kala melebihi..cuma sy jarang mengamalkan susu..adakah sy perlu mengambil susu setiap hari??

    ReplyDelete
  22. Salam lifferiesmzlife,

    kereputan tulang? maksud anda Osteoporosis?bagaimana anda tahu anda menghidap kereputan tulang?kerana anda harus menjalani ujian untuk menentukan yang anda penghidap kereputan tulang.

    sedikit penerangan about Osteoporosis (kereputan tulang)....
    structure tulang akan menjadi lemah dan mudah patah.

    kaum wanita mengalami risiko yang lebih tinggi berbanding dengan kaum lelaki,ini kerana bentuk tulang yang kecil dan perubahan hormone selepas menopause.

    oleh kerana tulang akan semakin menipis seiring dengan usia yang meningkat,so semakin kita berusia the greater your risk of osteoporosis, it's run in the family or history of previous fracture.

    untuk mengelakan terjadi kereputan tulang,you will need a balanced diet rich in calcium and vitamin D,a regular exercise and some cases medication

    Cadangan kak zie,dapatkan rawatan Doktor secepat mungkin,penyakit yang dikesan dari awal and it's better been treated then sorry.

    Berkenaan berat badan anda ia bergantung pada ketinggian anda...semua ini anda boleh bertanya dengan doktor keluarga anda.

    ReplyDelete
  23. salam..kak zie,maaf gnggu mse akak tp sy ingin tnye 1 soaln.mcm ni,sy ad bengkak dkt dgn buku lali tp xdela sllu skt..dua2 belah kaki ada tp kaki kiri lbh bsr.emm skli tu,sy jln jauh n rse skt 2-3 hari..xblh brpijak pd tnh..adkh tu knser tulang??hri tu dh pnh tnye dktor n dia ckp klu xskit,rsanye xde ape2.so,xpnh scan lg stkt ni.hrp akak dpt bri pnjlsn kpd prsoaln sy ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumus salam Anonymous...

      kak zie hanya boleh berkongsi sedikit pengetahuan dalam bab kesihatan ni...yang selebih nya anda harus bertanya pada yang lebih arif lagi ia itu Doktor...

      tapi kak zie cuba beri sedikit penjelasan dari pandangan kak zie...ada banyak factor penyebab kaki anda bengkak...

      1. usia yang lebih lanjut
      2. berat badan yang berlebihan.
      3. kecederaan pada tulang dibuku lali
      4. darah beku dikaki
      5. kaki dijangkiti kuman
      6. build up fluid dibahagian ankle(buku lali) atau dikaki yang dipanggil edema,seperti wanita yang hamil dan bengkak dibahagian kaki nya.
      dan banyak lagi faktor2 lain.

      jika tiada tanda-tanda seperti yang tertulis dalam text apa yang kak zie boleh cadangkan anda elevate your leg,seperti ketika anda baring atau duduk letakkan bantal atau kusyen pada kaki anda.

      gunakan stokin yang sesuai untuk menurunkan bengkak.

      kurangkan garam dalam makanan anda.

      hindari memakai pakaian yang terlalu ketat(terutama dikaki dan peha anda)

      kurangkan berat badan jika perlu..

      jika bengkak dan sakit masih berterusan,saya nasihatkan anda berjumpa dengan Doktor untuk pemeriksaa lanjut..

      STAY HEALTHY...



      j

      Delete
  24. minum izumio(air hidrogen).dpt sembuhkan sebrg jenis kanser.kwn i yg kena kanser langsung tiada kanser slps minim izumio

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ina.. mcm mana nk dpt kan air tersebut??

      Delete
  25. salam.. sy skrg tgh susah hati melihat adik saya umur 4thn 6 bln yg sdg melawan sakit nye dr kanser kelenjar trus kd kanser tulang. mintak simpati semua kat mana ubat dan rawatan yg boleh sy ikhtiar..

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum, saya nak bertanya bulan 3 lepas tangan saya di sah kn retak tgn saya tak boley bfungsi dgn baik, tapi ptghan bulan 5 tgn saya say boley bfngi mcm biasa cume tak boleh agkt berat akan terase saket, cume sekarang tulang yang saket dulu 2 makin besar dan terase saket, bise, lenguh bile time malam lagi2 kalu nak tdo... keadaaan tgn saya skrg ni sntiase ase bise dan sengal di tempat tulang y timbul 2...saya takot nk jmpe dktr... ape kmugkinan saya ade knser tulng..?

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum. :) kak zi, tulang rusuk menonjol sebelah kanan dan tidak sakit.. tapi bila sy nak datang uzur,apabila angkat tangan terasa sakit..mlm pun rse ngilu tp kdg2 je... dh jumpa doktor dan buat x-ray...sy pernah lelah.. doktor bg thu mgkin sbb lelah..atau tulang sy pernah patah.. betul ke?bgaimna gejala knser tulang tahap pertama kak zi?? kalau nak buat ujian kenser bleh ke tak kalau check darah je?? terima kasih.. :)

    ReplyDelete
  28. Bapa mentua saya bru sje mjalani pemedahan tulang belakang.krana doktor telah mengesahkn bhwa dia menghdap kanser tulang..dia telah mjalani pembedahan pda 17/12/2012..2 minggu kmudian dia d surh pulang ke rmh..dia dpt bjalan spt biasa..pda 1 hr dia terjatuh d tndas krna tangga tandas agk ank tangga tandas d rmh agk tggi.dan pernh jga terjatuh d ruang tamu akibat otot2 kaki yg tdak bermaya lg yg smakin hari smakin lemah..kni bapa mentua saya terlantar lg d hospital..sakit blakang kmbali lg dan dia tdak dpt bjaln lg.apakh mslh sbnar yg menyebabkn otot2 kaki smkin lmah tdak bmaya?tq.

    ReplyDelete
  29. kak zi...hrap akak dpt jelaskn ttg kanser tulang thap 3..adakah terlalu bhaya?dan apkah kgunaan ubat ini..slowdilfinet...n boleh ke seorg yg menghidap penyakit kanser tulang thap 3 bawa kreta sndiri..

    ReplyDelete
  30. macam mana nak kurangkan rasa sakit akibat kanser tulang sekunder. sakit saya amat ketara dibahagian pinggang belah kiri.

    ReplyDelete
  31. Sy tlh khlgan stu2'y adik (L) b'usia 15 krne kanser tulang yg agresif d'awal thn 2013 shingga dye kmbli ke rahmatullah pd hjung thn 2013 dlm mse stahun.Smge roh adikk u dcucuri rahmat dan dtmptkn dkalangan org yg b'iman..Amin..-Al-Fatihah...

    ReplyDelete
  32. setiap penyakit ada penyelesaiannya. insyaallah. saya pernah jumpa orang yang mengamalkan vivix dari produk shaklee sembuh. klik pada laman untuk bacaan lebih lanjut. semoga kita semua mendapat manfaat darinya.

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum.. sy syorkan kawan yg ada saudara mara yg mengidap penyakit kanser.. cuba QMG.. alhamdulillah mak kawan sy di melaka sudah sihat dari kanser.. boleh hubungi sy di talian 0134711360
    Kita cuba iktiar selebihnya berserah kepada allah swt.. terima kasih.

    ReplyDelete